Please rotate your device

Diep implementeert Omgevingswet bij gemeente Raalte

1 februari 2017 - Diep

Sinds het begin van het jaar zijn wij aan de slag voor en bij de gemeente Raalte. In een traject van twee jaar implementeren we binnen de gemeente de Omgevingswet. Uiteraard doen we dat op onze manier: wij faciliteren om in verbinding met elkaar te werken aan wat er nodig is om de nieuwe wet succesvol te gebruiken. We kijken daarbij naar de inhoud en visie achter de wet én naar de specifieke context in Raalte. Wat werkt dáár? Hoe krijgt dit dáár betekenis?

Petra Hofman gaat de komende twee jaar de rol van programmamanager vervullen. Raalte zocht iemand die flexibel en creatief is, iemand die beweging brengt en andere mensen tot grote hoogte weet te brengen. De gemeente omschreef de rol letterlijk als ‘acrobaat’. Dat geeft wel aan in hoeverre de organisatie een bepaalde dynamiek vraagt en bezig is met hoe ze het anders kunnen doen.

Met de Omgevingswet wil de overheid regels vereenvoudigen en samenvoegen waardoor het straks makkelijker is om bouwprojecten te starten en ruimte te geven aan initiatieven van burgers en bedrijven. De wet maakt het mogelijk om sneller stappen te zetten in duurzaamheid en energietransitie. Onderwerpen waar Diep graag haar energie en denkkracht in steekt. Zoals bekend gaat de wet op 1 januari 2019 van kracht. De gemeentelijke organisatie moet er voor die tijd klaar voor zijn. Instrumenten, plannen en werkprocessen passeren de revue, maar belangrijker nog is de mindset erachter. Het is een andere manier van werken en denken van de gemeentelijke organisatie, die ook iets gaat vragen van alle andere betrokken partijen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Omgevingswet biedt kansen in een gemeente als Raalte, die als echte plattelandsgemeente voor uitdagingen komt te staan. Zo loopt het aantal agrarische familiebedrijven terug en andere activiteiten komen daarvoor in de plaats. De fysieke ruimte zal op een andere manier gebruikt worden en andere partijen raken betrokken. De vraag ontstaat: hoe creëren we iets dat goed is voor de toekomst, voor de omgeving en voor de volgende generatie? En vooral: hoe geven we met elkaar – gemeente en andere partijen – vorm aan deze ontwikkelingen? Dát is waar de Omgevingswet over gaat.

Meer weten? Neem contact op met Petra Hofman via petra@diep.nl of 06-31014202.

Ga terug naar blog overzicht