Please rotate your device

Luistervinken & omgevingsspel op het praktijkfestival

23 september 2018 - Diep

Diep op het praktijkfestival
Op maandag 10 september was Diep bij het Praktijkfestival Omgevingswet. Het motto van het festival: ‘Gewoon doen – praktijk in beweging!’. Dat past helemaal bij ons. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het programma ‘Aan de slag met Omgevingswet’ organiseerden het evenement.

Genomineerd!
Diep stond samen met de gemeente Raalte op de projectenmarkt. Dieper Petra is in Raalte de programmamanager voor de Omgevingswet. Met Raalte was zij genomineerd voor de ‘Aan de slag trofee’ met de aanpak ‘Luistervinken’. Spannend!

Gesprekstool Luistervinken

Omgevingsspel en Luistervinken
Bij onze stand op de projectenmarkt leerden bezoekers over het Omgevingsspel en Luistervinken. Het Omgevingsspel is onderdeel van het programma ‘Jouw Omgevingswet’. Het spel is door ons ontwikkeld in samenwerking met gemeenten en andere partners in de Cleantech regio. Het is een serious game met concrete praktijkcases waarin deelnemers experimenteren met de rollen en denkwijzen die nodig zijn om succesvol met de nieuwe Omgevingswet te werken. Luistervinken is een aanpak om zo open mogelijk gesprekken aan te gaan met inwoners. Deze tool is door de gemeente Raalte ingezet voor de omgevingsvisie. Het bestaat uit een visueel hulpmiddel en een korte training om de luistervinken voor te bereiden. Voor beide producten was er veel interesse en het was leuk om ervaringen te delen met collega’s en vakgenoten.

Inspiratie van anderen
Ook interessant om te horen over de aanpakken van anderen. Een voorbeeld is het Omgevingsplan van de gemeente Stadskanaal, welke uit slechts één regel bestaat: “Alle activiteiten die een bijdrage leveren of geen afbreuk doen aan de ambities, waarden en kwaliteiten van de gemeente Stadskanaal zijn toegestaan”. Inspirerend, gezien de nieuwe denkwijze die bij de Omgevingswet hoort!

De Trofee hebben we helaas niet mee naar het Oosten mogen nemen. Wel trots op de nominatie en de boost die dat heeft opgeleverd.

Is ook jouw interesse gewekt? Neem dan vrijblijvend contact op met Kim of Petra. Lees meer over het programma ‘Jouw Omgevingswet’ en wat wij doen.

Ga terug naar blog overzicht