Please rotate your device

Innovatiepad Enschede gaat er echt komen

11 december 2016 - Diep

In Enschede is tussen het station Enschede-Kennispark en Universiteit Twente iets bijzonders aan de hand. Hier wordt namelijk het zogenoemde Innovatiepad voor fietsers en wandelaars aangelegd. Deze innovatieve en high-tech route verbindt de bedrijven en universiteit in het gebied en versterkt de ontwikkeling van een echte innovatiecampus.

Petra Hofman van Diep is met de Gemeente Enschede de initiatiefnemer en vormgever van het bijzondere inkoopproces geweest om tot dit Innovatiepad te komen. “Het heeft allemaal best wat voeten in aarde gehad”, geeft zij toe. Dat komt vooral doordat de markt breed is gevraagd om zich te organiseren en tot nieuwe oplossingsrichtingen te komen. De gemeente heeft een hele andere rol genomen en een open vraag gesteld. Petra vindt dat als je nieuwe werkwijzen en oplossingen zoekt, je ook ruimte moet nemen om nieuwe verbanden te laten ontstaan.

eb150416-gallery033

Dit alles heeft geresulteerd in de deelname van negen samenwerkingsverbanden en uiteindelijk één winnend plan waar de gemeente erg blij mee is. Eén van de  succesfactoren van het  Innovatiepad is volgens Petra Hofman, dat de gemeente Enschede koers heeft gehouden. “Dit had namelijk nooit kunnen lukken als hun doorzettingsvermogen en vertrouwen in dit proces er niet waren geweest. Inmiddels is het contract getekend met het samenwerkingsverband Flow of Innovation, het Innovatiepad gaat nu echt uitgevoerd worden!”

“Het pad versterkt niet alleen het innovatieve profiel van Kennispark, maar vergroot tevens de veiligheid, de gastvrijheid, de aantrekkelijkheid én vindbaarheid van het gebied. Daarnaast creëert het verbinding tussen de bedrijven onderling, zowel fysiek als in termen van ontmoeting: ondernemers, gebruikers, universiteit en gemeente maken samen innovatie en ondernemerschap zichtbaar in de ontwikkeling van het gebied”, aldus Kennispark Twente op hun site. Meer informatie over het Innovatiepad? Klik hier: http://www.kennispark.nl/nl/innovate-accelerate/werk-mee-aan-het-innovatiepad/ of http://flowofinnovation.com/.

Andere vormen van inkopen en aanbesteden zijn belangrijk in deze tijd. Ze dragen bij aan de ontwikkeling van werkelijk nieuwe producten en diensten: integraal, circulair en duurzaam. Ook is het een manier om concreet invulling te geven aan de veranderende verhoudingen tussen overheid en marktpartijen. Diep heeft hier veel ervaring mee. Diep werkt daarbij altijd vanuit drie uitgangspunten: de (achterliggende) opgave waaraan gewerkt wordt, een helder inkoopproces en het ontwikkelproces waar de betrokken partijen in zitten. Neem voor meer informatie contact op met Petra Hofman via 06-31014202.

Ga terug naar blog overzicht