#wijzijnzwitsal

Gemeente Apeldoorn
Placemaking Zwitsal Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn heeft de ambitie om Zwitsal Apeldoorn te ontwikkelen tot een plek die een positieve uitstraling heeft in de regio, waar bestaande huurders en gebruikers floreren en nieuwe huurders en gebruikers worden aangetrokken. De gemeente Apeldoorn heeft Diep gevraagd een ondersteunende rol te spelen in het proces met de gebruikers en andere stakeholders.

Onze aanpak

Diep heeft hiervoor een placemaking aanpak ontwikkeld. In de eerste fase hebben we veel verdiepende gesprekken gevoerd met gebruikers van het terrein. In de fasen erna is ingezet op het faciliteren van verbinding tussen de verschillende actoren en gebruikers en op branding & positionering van het gebied naar buiten toe. Om de gebruikers van het terrein meer eigenaarschap te geven hebben we verschillende activiteiten georganiseerd waarin gebruikers mét elkaar werken aan de openbare ruimte van Zwitsal Apeldoorn, zoals de gezamenlijke boomplantdag in combinatie met de presentatie duurzaamheidsvisie ‘De Groene Ontdekking’. We hebben een Zwitsal film gemaakt en de collectieve beweging ‘#wijzijnzwitsal’ ontwikkeld om huurders/ gebruikers te verbinden. Naast de nieuwe website (www.zwitsalapeldoorn.nl) is er nu een doorlopende actieve aanwezigheid op sociale media, zijn we beschikbaar als aanspreekpunt voor vragen en opmerkingen op het terrein en ondersteunen en adviseren we het projectbureau Zwitsal over de brede gebiedsontwikkeling.

Resultaat

Het resultaat is een betrokken groep gebruikers van Zwitsal Apeldoorn die elkaar kennen en weten te vinden. De #wijzijnzwitsal beweging wordt herkend en uitgedragen door de gebruikers van het terrein. Nieuwe gebruikers zijn opgenomen in deze beweging en warm onthaald. Met de nieuwe website krijgen bezoekers een goed beeld van wat er allemaal te beleven is op Zwitsal Apeldoorn. Hierdoor neemt de bekendheid in de regio toe en stijgt de waarde van het terrein. Er wordt gewerkt aan een Zwitsal Apeldoorn dat een steeds fijnere verblijfsplek wordt omdat huidige en toekomstige partijen elkaar sneller en beter weten te vinden. De samenwerkingen ontstaan vanuit vertrouwen en op basis van openheid over de achterliggende agenda. De #wijzijnzwitsal samenwerking zorgt ervoor dat de gebruikers van het terrein een sterkere en positievere positie hebben in de toekomstige ontwikkeling van het terrein.

d

Pauline Tiecken

Gemeente Apeldoorn

“Op de Zwitsal hebben we in juli 2020 – ondanks de corona perikelen – samen met Diep en hun samenwerkingspartners op het Zwitsal terrein een prachtige website gelanceerd. Een website, die niet alleen functioneel ontzettend goed in elkaar zit en de vele facetten en kwaliteiten van het Zwitsal terrein voor het voetlicht brengt, maar die dankzij de persoonlijke aanpak van Diep een heel menselijk gezicht heeft gekregen. #WijzijnZwitsal in ultieme vorm! Door de energie van onderaf te bundelen, is een gezamenlijk gedragen product ontstaan, waar iedereen zichzelf letterlijk in kan herkennen en anderen uitnodigt om zich bij dit collectief aan te sluiten. Diep heeft hiermee opnieuw laten zien niet vanachter het bureau te werken, maar echt op diepere niveaus te zoeken naar verbinding. Dit geeft de solide basis waarop verder gebouwd kan worden aan de profilering én samenwerking op dit bijzondere terrein.”